Jak wykorzystać sok z kiszonej kapusty?

Jak wykorzystać sok z kiszonej kapusty?

Koneserzy kiszonej kapusty wiedzą, że to produkt nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jest to niskokaloryczny posiłek, który można spożywać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do głównego posiłku.

Trochę historii

Pierwszą wzmiankę o kiszonej kapuście, można znaleźć w kronikach budowy Wielkiego Muru Chińskiego. Korea to najprawdopodobniej kolebka kiszonej kapusty. Znana kiszona kapusta kimchi jest nadal przygotowywana zarówno dla mieszkańców, jak i turystów. W Rumunii bez kiszonej kapusty nie da się przyrządzić narodowej potrawy zwanej sarmalą. Polacy używają kiszonej kapusty do produkcji tradycyjnego bigosu. Nie ma sensu spierać się, kiedy i kto pierwszy zaczął fermentować kapustę. Jednak można śmiało powiedzieć, że także w Polsce ta przekąska jest spożywana w dużych ilościach. Dodawana jest do zup, ciast i dań głównych. Można ją dodawać do mięs, ryb, a nawet pieczonych warzyw. W naszym kraju zachowało się wiele przepisów na kiszoną kapustę.

Sok z kiszonej kapusty

Sok warzywny jest wyjątkowy, ponieważ zawiera dużą ilość dobroczynnych pierwiastków śladowych, minerałów i witamin. Niektórzy mylą ją z solanką na zakwasie. Sok, zgodnie z oczekiwaniami, nie wypływa z liści, ale jest w nich przechowywany. Aby go zdobyć, użyj sokowirówki i wyciśnij do niej liście kapusty. Kompresja będzie o rząd wielkości bardziej skoncentrowana i korzystniejsza niż marynata, więc nie można powiedzieć, że marynata z kapusty jest bezużyteczna. Zawiera, podobnie jak sok, substancje korzystne dla zdrowia człowieka, ale nie w takich ilościach. Powstały napój z wyciśniętej kiszonej kapusty zawiera dokładnie te elementy, których nie ma w solance lub występują w niej w małych dawkach.

Skład i zawartość kalorii

Kapusta kiszona to niskokaloryczny pokarm. Ilość kalorii na 100 g to tylko 30 kcal. To niewiele, więc nie musisz się martwić o dodatkowe kilogramy. Białko, węglowodany i tłuszcze wystarczą, aby zachować zdrowie. W soku z kiszonej kapusty znajduje się:

  • witamina C;
  • witaminy z grupy B;
  • witamina K;
  • karoten;
  • witamina P;
  • witamina U i inne witaminy;
  • jod;
  • wapń;
  • żelazo;
  • potas;
  • cynk i inne pierwiastki;
  • kwas mlekowy.

Sok zawiera dużą ilość kwasu askorbinowego. Wypicie szklanki napoju zapewni Ci dawkę witaminy C na cały dzień. W przypadku fermentacji białej kapusty z czerwoną kapustą uzyskuje się czterokrotnie więcej witaminy C w kulturze starterowej.

Główne zalety soku:

Dzięki zawartości kwasu askorbinowego w soku zwiększa się odporność człowieka. Dzięki witaminie C skutecznie leczy się przeziębienia. Nawet zimą napój nie straci swoich właściwości leczniczych i nasyci organizm ważnymi dla zdrowia pierwiastkami. To doskonały środek na walkę z niedoborem witamin. Usuwa toksyny z organizmu. Wpływa pozytywnie na walkę z rakiem poprzez hamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Naukowcy odkryli aktywne substancje biologiczne (związki) – izotiocyjaniany. Dzięki obecności witamin K karotenu i witamin z grupy B poprawia strukturę włosów i paznokci. Ułatwia przyswajanie ciężkich pokarmów. Normalizuje pracę poszczególnych narządów, w tym wątroby. Ma korzystny wpływ na tworzenie się kości. Stabilizuje układ sercowo-naczyniowy dzięki zawartości witaminy R. Odmładza organizm spowalniając procesy starzenia.

https://centrumwitalnosci.pl/przepis-na-domowy-sok-z-kiszonej-kapusty_blue.a

Previous Sprawdzanie oleju w samochodzie
Next Jak dobrać meble do pokoju dziecięcego?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Tłuszczak. Co należy o nim wiedzieć?

Czym jest tłuszczak? Tłuszczakiem (łac. lipomą) nazywamy podskórne grudki powstałe w wyniku przerośnięcia komórek tłuszczowych. Według większości lekarzy są to zmiany o charakterze łagodnym, a więc takie które nie niosą

Life&Style 0 Comments

Cztery rzeczy, które napędzają pracoholizm

Ludzie są zmuszani do przepracowania z różnych powodów, ale wszystkie one prowadzą do tych samych złych wyników. Kiedy mówię ludziom, że zarabiam na życie studiując pracoholizm, zazwyczaj bombardują mnie sugestie

Life&Style 0 Comments

Poznań – Teatr Polski i CIR dla kobiet

Kobiet niebanalna ulga kulturalna 4 – 8 marca 2017 – wydarzenie przygotowane wspólnie przez Teatr Polski w Poznaniu 1875 oraz Centrum Inicjatyw Rodzinnych  – Polski Babski. Dla poznanianek nadchodzący Dzień

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź