Jak zorganizować posiłki dla pracowników w firmie?

Jak zorganizować posiłki dla pracowników w firmie?

W dobie wzrastającej konkurencji na rynku pracowników, coraz więcej firm musi sięgać po nowe środki motywujące kadrę. Wśród pozapłacowych benefitów, niesłabnąca popularnością cieszy się catering dla firm. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest oferta specjalistycznych firm zajmujących się organizacją całego procesu zamawiania i dostarczania posiłków dla pracowników w miejscu ich pracy. Jednym z liderów branży jest firma Smartlunch. Co zadecydowało o sukcesie tego rozwiązania i na czym polega sprawna organizacja firmowego cateringu? O tym w poniższym artykule.

Dlaczego catering dla firm jest tak istotny?

W kwestii wagi odpowiedniego motywowania pracowników powiedziano już wiele. Nie ulega wątpliwości, że zadowolony i usatysfakcjonowany członek kadry stanowi znakomitą wartość dodaną dla zasobów firmy. Pozapłacowe benefity zmniejszają rotację pracowników, gdyż stanowią zachętę do pozostania w szeregach firmy na dłużej. To samo tyczy się samego procesu rekrutacji. Jeśli bowiem potencjalny pracownik porównuje ofertę firm, to spośród tych oferujących podobny poziom wynagrodzenia, wybierze tą jedną, która będzie w stanie zaskoczyć go czymś więcej niż karnet na siłownię. Sukces osiągają te przedsiębiorstwa, które potrafią trafnie zidentyfikować rzeczywiste potrzeby zespołu – a do tych należy z pewnością potrzeba pożywienia. 

Nie ma chyba nikogo, kto nie skorzystałby ze smacznego, ciepłego posiłku w pracy. Według badań, w trakcie standardowych ośmiu godzin pracy, pracownik powinien spożyć co najmniej dwa posiłki (w tym jeden ciepły) oraz jedną przekąskę. O ile jednak przygotowanie kanapki na szybko nie stanowi większego problemu, to w przypadku ciepłego dania, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. W ciągu stosunkowo krótkiej przerwy obiadowej, nie chodzi przecież o to, by w pośpiechu walczyć o wolną kuchenkę, talerze, sztućce czy składniki, ale by w spokoju odpocząć przy smacznym obiedzie, który zapewni siły na resztę dnia pracy. Niejednokrotnie pracodawca ma wręcz obowiązek zapewnienia ciepłych lub zimnych napojów oraz odpowiednio kalorycznych posiłków. Przywilej ten dotyczy zwłaszcza pracowników wykonujących pracę w uciążliwych temperaturach oraz zajęcia wymagające znacznego wysiłku fizycznego.

Jak działa innowacyjny catering Smartlunch?

Smartlunch, wraz z swoją innowacyjną ofertą, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom właścicieli i pracownikom różnego rodzaju biznesów. Cały proces odbywa się za pośrednictwem wygodnej aplikacji. Panel jest intuicyjny i prosty w obsłudze dla każdego, bez względu na stopień zaawansowania w nowoczesnej technice. Każdemu pracownikowi przypisuje się indywidualne konto, w którym może wybierać swoje menu. Precyzyjnie można określić adres oraz dokładną godzinę, w jakiej powinno być dostarczone zamówienie. Dzięki temu istnieje pewność, że posiłki będą już czekać na przybywających na przerwę pracowników, a zatem nie stracą oni czasu na bezproduktywne czynności, ale mogą ten czas przeznaczyć na prawdziwy odpoczynek przy smacznym i ciepłym posiłku. 

Aplikacja działa w systemie ciągłym, ale restaurator otrzymuje informację z odpowiednim wyprzedzeniem, co umożliwia mu przygotowanie posiłków na czas. Dzięki stałemu wglądowi w zamówienia, kuchnia posiada pełne dane na temat ilości porcji, ich składu i specjalnych życzeń. Proces przekazywania zamówień odbywa się za pośrednictwem aplikacji Smartlunch i nie wymaga żadnej koordynacji ze strony firmy. Podczas wyboru restauratora zwraca się uwagę na fakt, aby lokal znajdował się stosunkowo blisko miejsca docelowego dostawy – gwarantuje to, że posiłki będą świeże i ciepłe, tym bardziej że transport odbywa się w specjalnych zatrzymujących ciepło pojemnikach opisanych imieniem i nazwiskiem konkretnego pracownika, do którego mają trafić. To dodatkowa oszczędność –  tym wypadku czasu, jaki należy poświęcić na odszukanie właściwego pudełka. Nie trzeba także marnować czasu na szukania odpowiedniego lokalu, czy stanie w kolejkach – wszystko w jednym miejscu, w jednym czasie.

szef kuchni

Co wyróżnia ofertę Smartlunch?

Smartlunch nie poprzestaje na tym etapie, lecz umożliwia wystawianie posiłkom oceny i komentarzy dla restauratora, który dzięki temu ma świadomość satysfakcji konsumentów i tym bardziej dba o jakość usługi. Prosta jest także metoda rozliczeń. System automatycznie zbiera niezbędne dane, a dla całej firmy przygotowywana jest jedna zbiorcza faktura za cały miesiąc. Minimum formalności – to cel jaki przyświecał temu rozwiązaniu. Jeżeli jednak ktoś oczekuje szczegółowych raportów i większej ilości danych to również będzie zadowolony, gdyż pełna baza informacji znajduje się w panelu aplikacji. 

Satysfakcja klientów nie byłaby możliwa bez daleko idącej personalizacji posiłków. Smartlunch oferuje możliwość dostosowania menu do zróżnicowanych preferencji smakowych pracowników. Dostępne są zarówno tradycyjne dania domowe, jak i posiłki przygotowane w oparciu o dietę, dania wegetariańskie i azjatyckie. Ponadto aplikacja nie ogranicza się jedynie do obiadów, ale charakteryzuje się szerokim wachlarzem typów posiłków preferowanych w poszczególnych porach dnia. W ofercie znajdują się zatem zupy, śniadania, obiady, kanapki, przekąski i podwieczorki. Obiady pracownicze ze SmartLunch to niezwykle wygodne rozwiązanie. Więcej o ofercie na catering dla firm w Wielkopolsce znajdziesz tutaj

Vending czy catering – oto jest pytanie

Przedsiębiorcy, którzy podjęli decyzję w sprawie gastronomicznych benefitów dla załogi stają jeszcze przed dylematem czy wybrać automaty z przekąskami i posiłkami czy też catering. Jesteśmy przekonani, że światło wyżej przedstawionych argumentów jednoznacznie przemawia za wyborem opcji, która łączy w sobie zalety i niweluje mankamenty tych dwóch rozwiązań. Smartlunch, poprzez zastosowanie szeregu innowacyjnych pomysłów i integrację procesu zamawiania, przygotowania, dostarczania i oceny posiłków, wznosi się na wyższy poziom usług związanych z cateringiem dla pracowników. Firma nie tylko odpowiada na bieżące trendy w branży, ale wręcz je wyprzedza, tworząc nowe standardy, bo przyświeca jej zasada, według której sukces jest domeną wizjonerów.

Previous Policjanci zatrzymali sprawców pobicia i kradzieży
Next ZŁOTÓW - WRACAŁ Z IMPREZY. PO DRODZE UKRADŁ SAMOCHÓD

Może to Ci się spodoba

Strefa Biznesu 0 Comments

Auta flotowe – czym jeżdżą pracownicy firm?

Samochód służbowy niezależnie od marki musi być wygodny i niezawodny. Jakie auta wybierają zazwyczaj polskie firmy? O tym piszemy w naszym artykule. Polscy przedsiębiorcy i właściciele firm stanowią sporą część

Strefa Biznesu 0 Comments

Frezowanie CNC coraz popularniejsze w przemyśle

Obróbka metali jest jednym z najważniejszych gałęzi przemysłu – pozwala bowiem na tworzenie nowych, ważnych urządzeń, które bez nowoczesnych metod obrabiania byłyby ciężkie do uzyskania w tradycyjny sposób. Wiadomo, że

Strefa Biznesu 0 Comments

W Komornikach powstaje kolejne centrum dystrybucji sieci Tesco

400 miejsc pracy powstanie w podpoznańskich Komornikach. Tam właśnie trwa budowa trzeciego centrum dystrybucyjnego sieci TESCO w Polsce. Magazyn będzie zapewniał dostawy do 140 sklepów. Ta inwestycja oprócz usprawnienia pracy

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź